tiistai 15. heinäkuuta 2014

Grillissä paistetut leivät, kesäkurpitsatahna ja paprikatahna

Uudessa Glorian Ruoka & Viini-lehdessä oli taas liuta mielenkiintoisia reseptejä. Nämä helpot grillissä paistettavat leivät kesäkurpitsatahnalla onnistuivat erinomaisesti ja aiommekin tarjota niitä kesäillanistujaisissa muillekin. Teimme yhden sijasta kolmea erilaista tahnaa. Tarjosimme leipien päällä myös suikaloitua naudan lehtipihviä ruokaisuutta antamaan. Tahnat voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä. Taikina saa vetäytyä jääkaapissa kolme tuntia.


 Siinä grillautuvat.



Vaikka meillä leivät noinkin mustiksi pääsivät, se ei makua haitannut.





Vasemmalla kesäkurpitsatahnaa, ylhäällä peruskermaviilikastike ja naudan pihviä, ja alhaalla paprikahnaa. 

Grillissä paistetut leivät, kesäkurpitsatahna, paprikatahna ja kermaviilikastike

Leivät 10 isoa tai 18 pientä leipää

6 dl + 1 dl karkeaa vehnäjauhoa (meillä oli erikoisvehnäjauhoa ja niitä laitoimme 8 dl, muuten tuntui että taikinaa ei pysty yhtään käsittelemään)
4 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
3.5 dl maitoa

Lisäksi leivänpäälliset:

kesäkurpitsatahna
paprikatahna
kermaviilikastike
2 (suippo)paprikaa
1 rs kirsikkatomaatteja
yrttejä maun mukaan; persiljaa, basilikaa, korianteria, ruohosipulia, timjamia (meillä oli nyt vain persiljaa ja timjamia plus ruohosipulia, korianteri olisi varmasti passannut mainiosti)

Aloita taikinasta, tee sitten tahnat. Mittaa 7 dl jauhoja ja suola kulhoon. Lisää sitten öljy ja sen jälkeen maito. Puristele käsin taikinaksi. Peitä kelmulla ja anna vetäytyä 3 tuntia jääkaapissa, mutta jos on kiire voi lehden ohjeen mukaisesti antaa vetäytyä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.

Kesäkurpitsatahna
2 paahdettua valkosipulinkynttä (paahdetaan siis yksi kokonainen valkosipuli, josta riittää myös toiseen tahnaan)
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
3 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
1/4 tl suolaa 
mustapippuria

Paprikatahna
2 paahdettua valkosipulinkynttä
2 punaista paprikaa
3 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
1/4 tl suolaa
mustapippuria

Kermaviilikastike

1 dl kermaviilia
2 rkl smetanaa
puolikas suolakurkku
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
puolen sitruunan mehu
mustapippuria
 
Tahnat valmistuvat lähes yhtäaikaa. Leikkaa kokonaisen valkosipulin yläosa "lakki" pois, laita foliopakettiin ja lisää öljyä päälle. Valkosipulia ei tarvitse kuoria. Lisää paketti grilliin kokonaisen kesäkurpitsan ja paprikoiden kanssa. Grillaa kuvun alla melko matalassa lämmössä. Valkosipulissa ja paprikoissa menee noin 15 minuuttia ja kesäkurpitsassa menee 20-30 minuuttia. Paprikat saavat rauhassa hiiltyä mustiksi, ne kuoritaan.

Laita valmiit paprikat astiaan kelmun alle noin 15 minuutiksi ja kuori ne sen jälkeen. Kesäkurpitsat voivat  vetäytyä saman ajan foliossa. Tee kesäkurpitsatahna. Paloittele kesäkurpitsat 3 osaan ja siirrä tehosekoittimeen. Lisää 2 paahdettua valkosipulinkynttä mukaan. Soseuta nopeasti karkeahkoksi soseeksi. Kaada kulhoon ja mausta oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla.Tee paprikatahna samalla tavalla; soseuta paprikat, valkosipulit ja lisää oliiviöljy, suola ja mustapippuri. Laita jääkaappiin maustumaan.

Tee kermaviilikastike. Pilko suolakurkku, siirrä kermaviili, smetana ja suolakurkku kulhoon, sekoita. Lisää kaikki mausteet ja sitruunamehu. Laita jääkaappiin maustumaan.

Paloittele leivänpäälle tulevat tomaatit, (suippo)parikat, irrota yrttien lehdet.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä noin 10 kertaa, kunnes taikinassa on vähän sitkoa. Lisää jauhoja tarvittaessa. Jaa taikina palloiksi. Jauhota taikinapallojen pinta ja paina ne lätyiksi. Grillaa noin 2 minuuttia per puoli. Tarjoile suoraan grillistä tahnojen, kasvisten (lihan) ja yrttien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti