lauantai 15. joulukuuta 2012

Poron paahtopaistia, punaviinikastiketta ja maa-artisokka- sekä hernepyrettä

Ostimme taas puolikkaan poron suoraan tilalta Lapista. Tänä vuonna meille tullut paketti oli vielä viime vuotistakin parempi, mukana oli enemmän erilaisia paistilihoja ja poronjauhelihaa, jota aikaisemmin ei ole ollut. Aina on ollut yllätys, mitä pakkauksesta löytyy, mutta se ei yhtään haittaa. Lihat on leikattu valmiiksi ja pakkauksissa lukee, mistä osasta on kyse, todella hyvä homma. Mielestämme poro on myös eettisesti tuotettua lihaa ja on mukava kannattaa ko. pohjoissuomalaista elinkeinoa. Valitsimme nyt paahtopaistilihan ja se onnistui ihan täydellisesti. Teimme kolmenlaisia pyreitä lisukkeeksi, mutta porkkanapyre ei ollut oikein hyvää, joten tässä ohjeet vain kahteen muuhun (maa-artisokkapyre on lihan alla). Kannattaa tehdä pyreet ensiksi ja lämmittää ne juuri ennen tarjoilua.

Poron paahtopaistia, punaviinikastiketta ja maa-artisokka- sekä hernepyrettä



Viininä oli lahjaksi saatua romanialaista Pinot Noiria. Oli oikein hyvää viiniä, josta saattoi maistaa monia marjaisia makuja.  Pinot Noir tuntuu olevan hyvä kaveri porolle.


Poron paahtopaisti

600 g poron paahtopaistia (koko voi vaihdella)
2 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
 tuoretta timjamia
tuoreita rosmariininoksia
suolaa 
pippuria

Ota liha lämpenemään hyvissä ajoin, sen pitää olla huoneenlämpöistä. Pakastetta pitää sulattaa ainakin viisi tuntia. Kun se on huoneenlämpöistä, putsaa lihasta pois kalvot ja kaikki ylimääräinen rasva. Säästä ne kastikkeen maustamiseen. Mausta suolalla ja pippurilla joka puolela. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Kuori valkosipulit ja murskaa ne kevyesti. Lisää pannulle voi ja valkosipulit ja yrtit. Ruskista kuumalla pannulla paisti joka puolelta. Tee kastike samalla pannulla. Siirrä uuniastiaan sisälämpömittarin kanssa kaikkine mausteineen. Paitsi on valmis, kun sen lämpötila on 65 astetta, silloin se on vielä vähän punaista, muttei liikaa. Vaaleanpunaista liha on, ku sen on 67-68 astetta ja täysin kypsää 72 asteisena. Nyt ei muistettu yhtään, paljonko kypsymiseen meni. Kun paitsi on valmis, laita se folioon ja anna levätä 10 minuuttia. Leikkaa siivuiksi ja lisää vielä ripaus suolaa.

Punaviinikastike

oksa tuoretta timjamia
kourallinen tuoretta persiljaa
1 prk demi clace-kastikepohjaa
2 dl punaviiniä
6 salottisipulia
suolaa
pippuria

Kuori ja pilko salottisipulit. Lisää kaikki ainekset pannulle. Kiehauta ja keitä hiljalleen matalalla lämmöllä kasaan, niin kauan kunnes lihan on valmista. Siivilöi lopuksi.

Maa-artisokkaperunapyre

5 maa-artisokkaa
1 iso peruna
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
1 rkl kermaa
suolaa

Kuori maa-artisokat ja peruna; halkaise maa-artisokat ja pilko peruna pieneksi kuutioksi. Kuori valkosipulinkynsi ja murskaa kevyksi. Keitä kaikki ainekset kattilassa, vettä ei tarvitse olla kovin paljon. Jos vesi haihtuu kokonaan, lisää siinä tapauksessa. Kun valmista, poista valkosipuli. Soseuta pyre ja lisää voi ja loraus kermaa. 

Hernepyre

1 ps pakasteherneitä
1 valkosipulinkynsi
1 dl parmesaania
suolaa
pippuria
tilkka rypsiöljyä

Keitä herneet, lisää keitinliemeen kuorittu ja kevyesti murskattu valkosipulinkynsi. Poista se, kun herneet ovat kypsiä. Soseuta yleiskoneessa, lisää juusto, mausteet ja tilkka öljyä kosteuttamaan seosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti