perjantai 27. maaliskuuta 2020

Pataleipä

Heippa vaan! Noh, viime reseptistä on aivan valtavasti aikaa! Nyt elämme poikkeusaikoja, ja kun vapaa-ajalla ei voi oikein tehdä mitään kodin ulkopuolella, on taas ollut aikaa kokkailla enemmän, ja myös näköjään näyttää olevan aikaa kirjata niitä ylöskin. Ruoanlaitto ja leipominen vievät myös ajatukset mukavasti pois ikävistä ja ennustamattomista asioista yksinkertaisimpiin. Lähdetäänpä sitten liikkelle tällaisella erinomaisella ja helpolla pataleivän reseptillä. Alkuperäinen ohje on täällä. 

Leivän tekemistä varten tarvitset kannellisen valurautapadan ja aikaa; taikinan tekeytymiseen menee 14-18 tuntia ja kohotukseen 2 tuntia ja paistamiseenkin vielä 45 minuuttia. Mutta hyvä tulee!

Pataleipä

7 dl jauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,6 dl vettä

Yhdistä jauhot ja suola kulhossa. Lisää kuivahiiva 42 asteiseen veteen. Yhdistä jauhot ja vesi&hiiva ja sekoita hyvin, mutta älä vaivaa.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan tekeytä huoneenlämmössä 14-18 tuntia, eli yön yli.

Kaada taikina nuolijan avulla jauhotetulle työalustalle. Jauhoita kädet ja taita taikina toinen puoli toisen puolen päälle. Taittele kaikki neljä kulmaa - kulma vasten toista kulmaa. Käännä taitettu, ryppyinen puoli alaspäin. Peitä liinalla ja anna kohota vielä kaksi tuntia.

Lämmitä uuni 250-asteiseksi. Laita kannellinen valurautapata uuniin kansineen kuumenemaan. Alkuperäisen ohjeen mukaan pataa kuumennetaan puoli tuntia, me ollaan kuumennettu vain kymmenisen minuuttia. Molempi varmaan parempi.

Nosta kuuma pata uunista. Jauhota kädet ja kumoa taikina varovasti nyt ryppyinen puoli ylöspäin pataan. Kypsennä puoli tuntia 250 asteessa kansi päällä. Ota sitten kansi pois ja laske lämpö 200 asteeseen, paista vielä 15-20 minuuttia - tarkkaile loppuvaiheessa väriä.

Nauti leivän hiukan jäähdyttyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti