maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kasariklassikko: kinkkuvoileipäkakku

Tosiaan, Mrs. Antiakatemian suuuuren suurta herkkua ovat täytetyt (tonnikala)kolmioleivät, toast skagen,  ja sen sellaiset. Jotenka suosikkisuolaisten listalla korkealla keikkuu tietysti myös voileipäkakku! Se ei taida olla trendikkäin herkku, ja muutenkin jakaa mielipiteitä, toiset tykkää ja toiset ei. Tässä tulee nyt vähän sellainen mökki-edition voileipäkakusta, enemmän oman porukan kahvihetkeen, kuin hienoihin juhliin tarjotattavaksi sopiva. Mutta kyllä maistuu! Ohje on saatu sukulaiselta vuosia vuosia sitten, ja alkuperäisestä ohjeesta muistissa on ollut lähinnä aineisosat, mutta nämä mitat on moneen kertaan hyväksi todettu. Jos haluaa tehdä isommalle porukalle, niin sitten vain tuplaa annoksen (tosin liemikuution määrää ei tarvitse tuplata). Tästä ohjeen kakusta riittää 4-6 hengelle. Voileipäkakun voi huoletta tehdä päivää ennen tarjoilua, kakku on silloin parhaimmillaan.

Jos lukijoilla olisi vinkata reseptiä jostakin vähän fiinimmästä kakusta, niin laittakaahan linkkiä kommenttiboksiin!

Voileipäkakku, kinkku


 4-6 hengelle
1 pussi paahtoleipää (parasta on vehnäpaahto, mutta kaikki muut vaihtoehdot ovat terveellisempiä, kuten kuvan ruispaahtoleipä)
150 g (ylikypsää) saunapalvikinkkua
1/2 pussia juustoraastetta= noin 3 dl
10 cm pala purjoa
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 suolakurkku
1 lihaliemi/kanaliemikuutio
2 rkl smetanaa
1 rkl creme fraichea
1 tl sinappia, dijon tai joku muu 
1 rasia maustamatonta tuorejuustoa / sulatejuustoa
mustapippuria
koristeeksi esim: kirsikkatomaattia, persiljaa, kinkkua
 
Huuhtele ja pilko purjo, paprikat ja suolakurkku pieneksi silpuksi. Silppua kinkku myös pieneksi palaksi. Sekoita ainekset keskenään.

Kiehauta vedenkeittimellä pari desiä vettä, liota liemikuutio veteen astiassa, anna jäähtyä hieman.

Lisää kasvisten ja kinkun joukkoon smetana ja creme fraiche sekä sinappi. Sekoita hyvin.

Ko. kuvan pitkulaiseen kakkuun menee 12 leipäviipaletta. Leikkaa kaikista leivistä reunat pois mahdollisimman oheulti ja katso, että leivät ovat kutakuinkin tasapaksuisia.

Lado kolme leipäviipaletta tarjoiluastialle. Kostuta leivät liha/kanaliemellä pikkulusikan avulla, ei tavitse kovin paljon laittaa per leipäpala. Lisää päälle kinkku-kasvisseos tasaisesti. Lado toinen leipäviipalekerros päälle ja paina sitä vähän aikaa, että pysyy paikallaan. Lisää tälle kerrokselle tuorejuustoa/sulatejuustoa hyvä kerros. Lisää sen päälle kinkku-kasvisseos. Lisää kolmas kerros ja lihaliemi sekä kinkku-kasvisseos. Lisää vielä tälle kerrokselle juustoraastetta ohuelti. Lisää ylin, neljäs kerros. Siisti reunat, ettei sieltä pursuile täytettä ulos. Täytettä saattaa jäädä vähän yli, siitä voi tehdä hyvät voileivät vielä. 

Voitele kakku kauttaaltaan tuorejuustolla. Sulatejuustolla tulisi muuten varmaan tasaisempi ja peittävämpi pinta, kuin tuorejuustolla, mutta meistä tuorejuusto maistuu paremmalta. Levitä päälle hyvä kerros juustoraastetta ja koristele mielesi mukaan.  Säilytä kelmun alla jääkaapissa, tarjoile mielellään seuraavana päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti