keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Mustajuurikeitto

Mustajuuri on miedon, mutta samalla jotenkin hienostuneen makuinen raaka-aine. Kyseessä ei ole juures, niinkuin voisi kuvitella, se on wikipedian mukaan siemenkasvi (?) ja muistuttaa paljon parsaa, ei kyllä kovin maultaan, mutta käyttötavoiltaan. No mikäjottei. Mustajuuri tummuu kuorimisen jälkeen, joten se kannattaa laittaa kylmään veteen kulhoon odottamaan. Esimmäistä kertaa saimme mustajuurikeittoa eräässä hienossa ravintolassa ja olimme myytyjä. Tässä helpon ja herkullisen mustajuurikeiton ohje. 

Mustajuurikeitto




Neljälle

1 keltasipuli
4 pientä (puikula)perunaa / 2 isoa
500 g mustajuurta
0,5 tl valkopippuria
1 kanaliemikuutio
2 dl ruokakermaa
1 l vettä
suolaa

Krutongit
(ruis)paahtoleipää
2 rkl tuoreita yrttejä, esim. timjamia ja rosmariinia
1 dl rypsiöljyä





Kuori sipuli, perunat ja mustajuuret. Pilko kaikki ainekset. Laita litra vettä kattikaan ja kattila tulelle. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon kanaliemikuutio, sekoita. Lisää sipuli, peruna ja mustajuuri. Keitä hiljalleen puoli tuntia. 

Kun keitto on keittynyt vartin, laita siinä vaiheessa uuni päälle 200 asteeseen krutonkeja varten. Leikkaa paahtoleipä sopivanpaksuisiksi viipaleiksi. Pilko yrtit, laita syvälle lautaselle, lisää öljy. Pyörittele leivät yrttiöljyssä, lisää leivinpaperin päälle pellille ja pidä uunissa kymmenen minuuttia tai kunnes ovat rapeita.

Kun keitto on keittynyt puoli tuntia, lisää joukkoon ruokakerma ja mausteet. Kiehauta. Ota sen jälkeen pois tulelta ja soseuta sauvasekoittimella kattilassa sileäksi. Tarkista suola. Nauti krutonkien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti