sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Paistetut muikut, uudet perunat ja voisipulikastike

Tätä perinteisemmäksi ei meidän kesäateriamme voi mennä. Muikkujen sijaan voisimme nauttia myös silliä uusien perunoinen kanssa. Mummolta perinnöksi saatu Arabian ruokalautanen on kuin tehty juuri tämänkaltaisten ruokien tarjoilemiseen ja niiden nauttimiseen. Kaiken kruunaa Kotiruoka-kirja, jonka reseptin avulla muikut on paistettu. Kotiruoka-kirjan ensimmäinen painos on vuodelta 1908 ja oma kappaleemme on 66.painos (!) ja se on saatu ensimmäiseen omaan uuteen kotiin tupaantuliaislahjaksi. Suosittelen lämpimästi kaikille ko. kirjan hankkimista, katsomme sieltä kiisseleiden, kastikkeiden, lättyjen, leipien, sämpylöiden, keittojen, sieniruokien ja piirakoiden ohjeet. Muun muassa. Toimii erinomaisena käsikirjana keittiössä. Tosin mausteita saa aina laittaa suurin piirtein kaksinkertainen määrä, resepteissä maustetaan hyvin kohtuudella. Nostalgista ruokahetkeä kaikille!

Uudet perunat

Jos keität perunoita lisukkeeksi, aloita niistä.Pese perunat ja laita perunoiden vesi kiehumaan. Lisää suolaa. Lisää perunat kiehuvaan veteen. Vettä on sopivasti, kun ne juuri ja juuri peittyvät. Uusissa perunoissa menee noin 10-15 minuuttia, vanhoissa 20-25 minuuttia.

Paistetut muikut/silakat

500 g Muikkuja/silakoita

Leivitykseen:
noin 1 dl ruisjauhoja
3 tl suolaa
1 tl valkopippuria
1 tl paprikajauhetta

Paistamiseen:
Rasvaa, ehdottomasti jos vain mahdollista: voita

Perkaa muikut/silakat tai osta valmiiksi perattuina, kuten me aina ostamme. Huuhtele kalat vedellä.
Mausta jauhot. Kääntele kalat jauhoissa ja paista ne pannussa ruskeiksi molemmilta puolilta. Ohjeessa luki että miedolla lämmöllä ja tein sen mukaan, ehkä pannussa olisi saanut olla kuitenkin vähän enemmän ytyä. Valurautapannu olisi ollut paljon parempi tähänkin hommaan teflonpannun sijaan. Tarjoile heti.



Voisipulikastike kahdelle


3 uutta sipulia varsineen tai 3 keltasipulia
voita, noin 50 g
suolaa
vettä (perunoiden keitinvettä)

Pilko sipulit. Sulata voi kattilassa. Lisää sipulit, anna paistua liedellä miedolla lämmöllä (ettei voi aivan kiehu) niin kauan, että sipulit ovat pehmenneet sopiviksi. Jos näyttää siltä, että nestettä on liian vähän lisää vettä ja/tai voita

Kermaviilikastikkeen ohje löytyy täältä. 


Tuossa vielä tuo Kotiruokakirjan uusimman painoksen kuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti