maanantai 12. maaliskuuta 2012

Romesco-rapukääretorttu

Tämä on herkullinen, ehkä vähän monimutkaisempi, suolapala juhliin. Tällä voi korvata maanmainiosti voileipäkakun. Ainoa kompastuskivi on romesco-kastike, joka voi helposti mennä pieleen joko paprikat tai mantelit polttamalla. Silloin maku muuttuu kerrassaan omituiseksi. Olemme tehneet tuota pelkkää romesco-kastiketta useaan kertaan lisukkeeksi, se on todella hyvää ja sopii vaikka minkä kanssa nautittavaksi. Erityisesti se passaa hyvin kanan ja kalan kanssa tai pastakastikkeeksi. Ja ohje on, yllätys yllätys, Glorian ruoka ja viini-lehdestä.


 Romesco rapukääretorttu (12 annosta)

Pohja
1dl perunasosejauhetta
3dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1tl kuminansiemeniä
2tl leivinjauhetta
1tl suolaa
100g pehmeää voita
200g turkkilaista jogurttia
1/3 dl oliiviöljyä

Täyte
150g pehmeää vuohenjuustoa
romescokastiketta (ks. ohje)
1 prk (n. 200g) säilöttyjä jokiravunpyrstöjä, mutta tavallisetkin pakasteravut käyvät hyvin, niissä ei ole niin vahva tillinmaku. 


Kuorrutus
300g pehmeää vuohenjuustoa
1/2 dl paahdettuja kuorittuja manteleita
n. 200g säilöttyjä jokiravunpyrstöjä (tai niitä tavallisia)
yrttejä

Romesco
 2 punaista ja keltaista paprikaa
1 valkosipulin kynsi
1dl kokonaisia manteleita
1/2 dl hienonnettua lehtipersiljaa
1/2 dl hienonnettua timjamia
ripaus mustapippuria
1tl sormisuolaa
1 tl ruokokidesokeria
2/3 dl oliiviöljyä

Valmista ensiksi romesco-kastike. Pane uunin grillivastus kuumenemaan 250 asteeseen. Halkaise ja huuhtele paprikat ja poista niistä siemenet. Nosta paprikat uunipellille kuoripuoli ylöspäin. Paahda paprikoita uunin ylätasossa noin 10 minuuttia tai kunnes paprikoiden kuoret tummuvat selvästi, mutta vältä ylipolttamista. Siirrä paprikat teräskulhoon ja peitä kulho lautasella. Anna paprtikoiden vetäytyä 10-15 min. Poista kuoret käsin vetämällä. Säästä 2 kuorittua paprikanpuolikasta koristeeksi leivonnaisen päälle. Paloittele loput paprikat tehosekoittimeen tai tehosilppuriin. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi tehosekoittimeen. Paahda mantelit kuivassa paistinpannussa kauniin ruskeiksi. Siirrä mantelit tehosekoittimeen. Pyöräytä seos karkeaksi. Lisää yrtit, pippuri, suola, sokeri ja öljy. Annan koneen käydä vielä hetki, kunnes seos on tasaista. Siirrä seos peitettynä jääkaappiin odottamaan. Kastikkeen voi valmistaa myös edeltävänä päivänä. Sitä tulee runsaasti, ja kaikki ei mahdu kääretorttuun.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Yhdistä perunasosejauho, vehnäjauhot, kuminansiemenet, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää voi ja nypi ainekset sekaisin. Lisää lopuksi jogurtti ja sekoita nopeaksi tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä noin 30 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Pistele taikina haarukalla. Vedä leivinpaperi uunipellin päälle. Paista taikinaa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia tai kunnes se saa kauniin värin. Voitele lämmin pohjalevy heti öljyllä. Peitä levy leivinpaperilla ja nosta keittiöpyyhe päälle. Anna jäähtyä hetki, mutta älä annan levyn kuivua, vaan täytä se mahdollisimman pian. Kuivunut pohjalevy murtuu helposti. Levitä notkistettu vuohenjuusto levylle. Levitä noin 2/3 romescokastikeannoksesta vuohenjuustokerroksen päälle. Valuta ravunpyrstöt hyvin siivilässä ja lisää ne romescokastikkeen päälle. Kääri pohjalevy rullalle leivinpaperin avulla, kuten kääretorttua. Peitä rulla muovikelmulla ja nosta jääkaappiin vetäytymään 1-2 tunniksi. Kuori rulla kelmusta ja nosta tarjoiluvadille. Levitä notkistettu vuohenjuusto rullan päälle. Koristele rulla suikaloidulla, paahdetulla paprikalla, paahdetuilla, rouhituilla manteleilla, valutetulla ravunpyrstöillä ja yrteillä juuri ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti