keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Fish in the bag



Fish in the bag, Jamie Oliver style


 Siinä se kala on vielä paketissa.

 Tämä ruoka on tämänhetkinen suosikkini. Se on herkullinen, raikas, terveellinen ja täynnä ihania thaimakuja. Näin ohjeen Jamie Oliverin ohjelmassa ja löysinkin oikean ohjeen netistä joskus aikapäivää sitten, mutta nyt uudestaan etsittyäni en sitä enää sellaisenaan löytänytkään. Jamien sivuilla oli vähän samankaltainen ohje, mutta valmistustapa oli erilainen.  Tässä erityistä on ruoan valmistaminen leivinpaperiin käärittynä, jolloin kala höyrystyy kypsäksi. Ohjeeseen tulee paljon korianteria, joka on erittäin vahvanmakuinen yrtti. En aluksi pitänyt siitä lainkaan ja minulla meni varmaan kolme vuotta tottua korianterin makuun. Nyt ei ruoka maistu miltään ilman korianteria. Jos siitä ei tykkää, mielestäni sen voi kuitenkin huoletta jättää pois. Ruoalle erityisen paahteisen ja täyteläisen maun antaa seesamiöljy, jota en jättäisi pois, mutta jota ilman toisaalta varmaan pärjää. Sitä kyllä saa aivan normaaleista kaupoista, kannattaa hankkia. Tässä siis tv:stä tuttu ohje.

1 nippu tuoretta korianteria
5 cm pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
2 tuoretta punaista chiliä
2 teelusikkaa seesamiöljyä.
6 ruokalusikkaa soijaa
2 limen kuori ja mehu
400 ml kookosmaitoa

Basmatiriisiä, paras keitto-ohje löytyy paketin kyljestä. 

Vaaleaa kalaa, määrä riippuu syöjistä. Meillä oli tällä kertaa kaksi isoa kuhafilettä kahdelle; 1 file per syöjä. Olen tehnyt ruoan useimmiten siikafileistä.
  
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pilko puolet korianterista varsineen. Kuori ja pieni inkivääri. Kuori ja pieni valkosipuli, poista chileistä siemenet ja siemenrihmasto, paloittele. Sekoita kaikki ainekset yleiskoneessa tai jos sellaista ei ole, morttelissa. Niistä pitäisi saada aikaiseksi suhteellisen tasaista thai-paste-massaa. Lisää seesamiöljy, soija, limen mehu ja limen kuori sekä kookosmaito, sekoita tasaiseksi massaksi.  Jos käytät morttelia, siirrä seos ennen kookosmaidon lisäämistä isompaan astiaan ja vispaa kookosmaito sekaan.

Laita riisi keittymään paketin ohjeen mukaan.


Leikkaa leivinpaperista kaksi isoa, noin 50 cm x 50 cm palasta. Asettele ne päällekkäin. Paperin koko riippuu kalan koosta; kalan pitää jäädä paperin keskelle niin, että tilaa ympärille jää ja paperin saa taiteltua paketiksi. Leikkaa file kahteen osaan. Lisää lusikalla paperille ensin thai-pastea, laita kalaviipaleet päälle ja lisää thai-pastea myös kalojen päälle. Toista sama toiselle kalafileelle, sinnekin kaksi paperia päällekäin. Jaa vielä lopuksi loppu thai-paste kalojen päälle. Thai-paste seos on aika juoksevaa ja sitä on paljon, mutta niin  kuuluukin olla. Taittele paperi kahteen kertaan ja tee siitä tiivis paketti; rypistä paperi tiukasti ylhäältä, jotta se pysyy kiinni. Tosi hankala tässä kirjoittaa, miten se pitäisi taitella, mutta pääasia on, että se on tiivis ja pysyy kiinni. 

Siirrä paketit uunivuokaan ja paista uunissa 10-15 minuuttia, aika riippuu uunista ja kalan paksuudesta. 

Nauti riisin kanssa. Lisää riisin päälle vielä jälejlle jääneet korianterin lehdet.

Mikä parasta, thai-pastea jää ainakin meillä aina yli sen verran, että siitä saa seuraavalle päivälle vielä uuden thairuoan pohjan. Keitä riisit tai nuudelit, sulata katkarapuja, lämmitä paste ja lisää katkaravut joukkoon; ihana thaiateria on valmis.











2 kommenttia:

  1. Mmm... Kuulostaa hyvältä, tätä täytyy ehdottamasti kokeilla varsinkin kun korianteri on ihan lemppariyrttini.

    Ja hienoa, että laitoitte blogin pystyyn!!!

    VastaaPoista
  2. Hei, kiva kun aloit lukemaan : ). Kuten tuossa jo hehkutin, todella hyvää, kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista