torstai 25. helmikuuta 2016

Uusi tyyli

Emme ole ostaneet lihatuotteita kotiin sitten viime marraskuun. Päätös vähentää lihansyöntiä on kytenyt jo pitkään, ja loppuvuodesta ilmaantui uutisten ja sosiaalisten medioiden kanavien kautta paljon asioita, jotka helpottivat päätöksen tekemistä (muun muassa COP21, lihateollisuuteen liittyviä kohuja meiltä ja maailmalta, punaisen lihan terveysvaikutuksista tehty tutkimus jne jne). Meille pääsyy on ensiksi ekologinen, sitten heti perään eettinen (siis liittyneenä eläimiin). Mutta kuitenkin, emme ole kasvissyöjiä, emmekä kieltäydy lihasta jos joku sitä tarjoaa, mutta itse emme sitä enää osta jos muita vaihtoehtoja on olemassa (tähän asti on aina ollut), ainakaan tällä hetkellä. Eihän tässä paljon mikään ole muuttunut, on ollut todella helppo olla ostamatta lihatuotteita. ja syömme edelleen kalaa ja äyriäisiä, maitotuotteita jne. On ollut hauska testailla tuttujen ravintoloiden kasvisruokavaihtoehtoja ja kalalistalta löytyy viimeistään aina jotakin hyvää syötävää.  Portugalin matkakin meni muuten 98% lihattomalla linjalla. Juuri muuten opin, että tällaiselle ruokavaliolle on nimikin, fleksaaminen (!?!). 

Eiköhän osa näistä kasvisruokakokeiluista päädy blogiinkin, nyt muista kiireistä johtuen yhteinen ruoanlaittaminen on ollut todella vähäistä. Kesää kohdenhan sitä muutenkin inspiroituu ihan eri tavalla kokkailuun, katsotaan mitä herkkuja tänä kesänä grillataan!

Ps: poro on muuten poikkeus tässä. Mielellämme kannatamme tätä saamelaisten perinteistä elinkeinoa, joka on eri kulmista katsottuna kestävää (sustainable).

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Stromsön Gubbröra Deluxe

Joku hetki sitten telkkarista tuli mainio Stromsön erikoisjakso, jossa esiteltiin kasa aikaisempia ruokainserttejä ihanine resepteineen. Siellä oli tämän gubbröran resepti jota heti piti testata. Maistui hyvälle helmikuussa, mutta maistuu varmaan tuplasti paremmalle kesäkuussa uusien perunoiden aikaan! Ja heinäkuussa oman maan yrttien aikaan! Ja elokuussa rapukestien aikaan! Googlasin muutenin vähän gubbröraa ja siihen tyypillisesti tulee majoneesipohjainen kastike. Tähän deluxe-versioon tulee ruskistettua voita ja hyvää oli. Voisi silti joskus tehdä vieläkin perinteisempää gubbröraa. Ihme homma ettei olla koskaan aiemmin ko. ruotsalaista klassikkoa itse tehtykään! Kirjallinen resepti oli vain ruotsiksi ja sitä taas huomasi, ettei ihan joka ruotsin sana ole hallussa. Eiköhän se nyt melko oikein mennyt kuitenkin. 

Stromsön gubbröra deluxe


Kahdelle

Keitettyjä perunoita, 3-4 per henkilö
ruisleipää 3 viipaletta
1 puntti tilliä
1 puntti ruohosipulia
puolikas keltasipuli
puolikas punasipuli
50 g voita
6-8 viiriäisenmuna tai 4 kananmunaa 
anvosifileitä tai silliä, määrä maun mukaan meillä tässä molempia. Kolmen sipulin silli maistui hyvältä

Kuori ja keitä perunat tai toisinpäin. Perunojen kiehuessa pilko sipulit pieneksi, hienonna ruohosipuli ja tilli. Laita uuni 200 asteeseen ja lisää uunin lämmettyä leipäpalat sinne paahtumaan noin vartiksi, katso etteivät ne pala.

Tee ruskistettu voi. Lisää voi pieneen kattilaan miedolle lämmölle, maks. kolmoselle. Hämmennä sitä koko ajan vispilällä, sitä saa keitellä vajaa 10 minuuttia. Nosta loppua kohden lämpöä niin, esimerkiksi neloselle, että väri alkaa viimein ruskistua. Voi on valmis, kun väri on kullan ruskea. Jätä hieman ruskistettua voita kattilan pohjalle ja sekoita joukkoon keltasipulit. Kuullota, kunnes ovat hieman pehmenneet. Keitä viiriäisenmunat, niitä keitetään vain 3 minuuttia, kananmunia voisi keittää 8 minuuttia.

Kuori ja pilko hiukan jäähtyneet perunat ja lisää kulhoon. Lisää joukkoon punasipulihake, tilli, ruohosipuli, pippuri ja suola. Nosta seos tarjoiluastialle. Kaada ruskistettu voi perunoille, lisää keltasipulit ja kalat ja lopuksi viiriäisenmunat ja nauti!