tiistai 10. maaliskuuta 2015

Madras-curry

Nyt alkaa olla curry kohdillaan! Olemme kokkaileet lukuisia erilaisia curryja vuosien saatossa ja hyviä ovat olleet, mutta joku niistä on aina jäänyt puuttumaan. Nyt tämän myötä pääsimme lähelle täydellistä currya, ainakin mielestämme. Ohje on muokattu Australian Masterchefissa tehdystä currysta, tässä alkuperäinen ohje, josta nappasimme vain kastikkeen ohjeen ja menetelmän.

Madras-curry neljälle


4 tomaattia
1 ruukku tuoretta korianteria
1 valkosipulinkynsi
1 tl rypsiöljyä
2 tl juustokuminaa 
2 tl madras-mausteseosta (saa ainakin Punnitse & Säästä-kaupasta. Jos ostamastasi mausteseoksesta puuttuu "hot/smoked paprika", osta sitä erikseen ja lisää 2 tl)
1 punasipuli
2.5 cm pala tuoretta inkivääriä
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl sokeria
0.5 dl kuohukermaa
suolaa

2 rkl voita

1 pussi katkarapuja (pakaste) tai kanafilettä, 1 per syöjä.  Kuvassa on kanaa, on tehty myös katkaravuilla ja se on meidän suosikkimme

riisiä (keitä pussin ohjeen mukaan)
1 tl jauhettua kurkumaa
puolen sitruunan mehu

Laita uuni 200 asteeseen. Pilko tomaatit neljään osaan, poista kannat. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja hienonna korianterin lehdettömät varret. Varsisilppua tarvitaan 3 rkl, säästä loppu varsisilppu ja lehdet.  Lisää tomaatit, valkosipulit ja korianterisilppu (3 rkl) astiaan. Lisää 1 tl rypsiöljyä ja sekoita. Laita uuniastiaan ja 15 minuutiksi kuumaan uuniin ja siirrä syrjään.

Suolaa kana; viipaloi kana suikaleiksi ja ripottele päälle suolaa "ohuesti".

Tee ghee, mikä tarkoittaa currypohjassa käytettävää voita. Tätä voi tehdä kerralla isompikin erä, ghee säilyy jääkaapissa muutaman viikon. Ota pieni kattila, lisää sinne 2 rkl voita. Sulata voita matalalla lämmöllä liedellä niin kauan, että se alkaa paahtumaan, eli väri muuttuu ruskehtavaksi. Tähän menee noin 10 minuuttia. Sillä aikaa kuori ja pilko sipuli ja inkivääri pieneksi paloiksi. Tässä vaiheessa voi alkaa myös riisin keittoon, lue ohjeet riisipaketin kyljestä. Kun 10 minuuttia on kulunut, kuori vaahto voin päältä päältä pois. Laita toinen isompi kattila tulelle ja kaada 2 rkl gheetä/voita kattilaan, niin että pikkukattilaan jäänyt "pohjasakka" jää kattilaan. Lisää kattilaan sipuli, inkivääri, loppu korianterin varsisilppu (ei vielä lehtiä), juustokumina, 1 tl madrasjauhetta (plus smoked paprika), kuullota gheessä miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia, kunnes sipuli pehmenee. Lisää joukkoon tomaattipyre, 1 tl madrasjauhetta, paista vielä minuutti. Lisää uunissa ollut tomaatti-korianteri-valkosipuliseos nesteineen kattilaan. Halutessasi poista tomaatin kuoret, ne lähteät helposti kuumista tomaateista.  Lisää sokeri. Lisää myös puolet korianterin lehdistä joukkoon. Hauduta 5 minuuttia.

Lisää joukkoon kerma. Soseuta curry sauvasekoittimella sileäksi kattilassa ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja/tai sokeria jos käytät katkarapuja. Lisää jäiset katkaravut ja loput korianterin lehdet. Curry on valmista kun katkaravut ovat sulaneet, tähän menee pari minuuttia. 

Kanalla:  Kerman lisäämisen jälkeen soseuta curry sauvasekoittimella kuten yllä, jonka jälkeen lisää kanat joukkoon. Hauduta kypsäksi, aikaa menee kanaviipaleiden koosta riippuen noin 5-10 minuuttia. Lisää loput korianterin lehdet. Kanaversiossa suolan pitäisi olla kunnossa, koska kanoja suolattiin erikseen. Maista kuitenkin maku ja lisää suolaa tarvittaessa.


Mausta valmis riisi kurkumalla ja sitruunamehulla. Nauti riisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti