maanantai 29. joulukuuta 2014

Paella

Juhlimme Mr. Antiakatemian syntymäpäiviä aina joulukuussa ja tapana on, että synttärisankarille kokkaillaan joko synttäri-illallinen tai synttäribrunssi tai synttärilounas, yllätyksenä totta kai. Tänä vuonna vuorossa oli illallinen, jonka pääruokana oli espanjalainen paella. Ei olla kumpikaan aiemmin ko. ruokaa kokkailtu ja olihan siinä jonkun verran puuhaa, ja ainesosalista on melko pitkä ja ehkä reseptikin on vähän monimutkainen. Mutta oli kaiken vaivan arvoista! Jossakin älynväläyksessä tätä tuli laitettua tismalleen sen verran kuten reseptissä sanotaan, eli kahdeksalle hengelle, vaikka meitä syöjiä oli vain kaksi! Noh, nautimme paellaa sitten vielä kahtena-kolmena päivänä uudestaan ja maku itseasiassa tuntui vain paranevan seuraavina päivinä, että vahinkoa ei sattunutkaan. Paellastakin on varmasti yhtä monta reseptiä, kuin on kokkia. Pienen researchin jälkeen Kotilieden resepti valikoitu testaukseen, ja tässä alla tulee muutamien lisäyksien ja muokkailujen jälkeen.

Paella






Kahdeksalle hengelle

Simpukat
Öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pari oksaa timjamia
3 laakerinlehteä
noin 500 g raakoja sinisimpukoita (meillä oli 1 kg, kun sellaisia pakkauksia oli myynnissä, osa syötiin sellaisenaan, osasta tehtiin alkupala, osa meni paellaan ja loput vielä pizzan päälle! Liemi tälle 1 kilon määrälle tehtiin kuitenkin tämän saman reseptin mukaan ja maukasta tuli, en lähtisi kaksinkertaistamaan ohjetta)
4 dl valkoviiniä

Kypsennä ensin simpukat. Harjaa simpukat huolellisesti ja tarkista, että kaikkien kuoret ovat kiinni. Kopauta raollaan olevia altaan reunaan ja heitä pois ne simpukat, jotka eivät sulkeudu. Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljyssä isossa kattilassa, lisää viini mausteet ja simpukat. Laita kansi päälle ja ravista. Keitä noin 2-3 minuuttia. Ravistele taas ja keitä toiset 2-3 minuuttia. Jos kaikkien kuoret eivät keitettäessä aukea, heitä kiinni olevat pois. Kaada simpukat lävikköön, ota liemi talteen. Siirrä simpukat hetkeksi syrjään.

Meillä oli sellainen valmis sinisimpukkapaketti, jossa oli keitto-ohjeet kyljessä, eikä niitä tarvinnut erikseen lainkaan pestä, siitä kun nakkasi vain kattilaan. Eli jos saa sellaisen käsiinsä, niin kannattaa valmistaa simpukat paketin ohjeen mukaan.

Paella
öljyä
3 broilerin rintapalaa
2-3 chorizomakkaraa
valmiiksi maustettua mustekalaa tuoretiskiltä (tai muita mereneläviä maun mukaan)
noin 400 g kokonaisia kuorellisia katkarapuja (näin kotilieden mukaan, voi ihan hyvin laittaa vähemmänkin)
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 mieto punainen chili
3.5 dl risottoriisiä
400 g tomaattimurskaa
1 tl sahramia 
noin 8 dl kanalientä (päädyttiin laittamaan vain 4 dl kanalientä ja toiset 4 dl simpukoiden keitinlientä ja riitti hyvin. Määrä varmaan riippuu riisin laadusta tms. Kannattaa silti varata sitä tuo 8 dl). 
suolaa 
mustapippuria
(sokeria)
vihreä paprika
pakasteherneitä
1 nippu persiljaa (unohtui, muttei jääty kaipaamaan...)

Paloittele lihat ja ruskista ne pienissä erissä suurella pannulla, siirrä ruskistetut lihat syrjään. Lihat muhivat vielä paellassa jonkin aikaa, mutta katso etteivät lihat jää kovin raaoiksi ruskistusvaiheessa.  Ruskista myös kuorelliset katkaravut ja muut valitut merenelävät kevyesti (ovat yleensä esikeitettyjä). Siirrä merenelävät myös syrjään odottelemaan. Älä puhdista pannua. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet ja kuullota ne samassa pannussa öljyssä. Lisää joukkoon huuhdottu ja valutettu riisi, sahrami, tomaattimurska, ruskistetut kanat ja makkarat. Kaada joukkoon 4 dl simpukoiden keitinlientä ja noin 4 desilitraa kanalientä. Lisää kanalientä ja/tai simpukoiden keitinlientä vähitellen tarpeen mukaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos liemi on kovin hapan, lisää myös sokeria. Anna kypsyä noin 20 minuuttia, lisäile lientä tarvittaessa.

Kuutioi paprikat pieniksi, sulata herneet. Asettele ravut ja simpukat ja muut merenelävät paellan päälle, anna lämmetä hieman kannen alla, mutta laita levy pois päältä. Lisää lopuksi päälle vielä paprikat ja herneet, tarjoile suoraan pannusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti