maanantai 30. heinäkuuta 2012

Sitruunarisotto

Risoton tekeminen on tuntunut jotenkin hankalalta ja vaivalloiselta, emmekä sitä ole kuin kerran aiemmin tehneet, heikolla menestyksellä. Nyt kuitenkin päätimme kokeilla uudestaan sen tekoa ja ei se nyt niin haasteellista ollutkaan. Ai että tuli hyvää! Siinä tietysti täytyy semmoinen puolisen tuntia hämmennellä risottoa koko ajan, joten hiukka työläämpää sen tekeminen on. Risoton kypsyys herätti kahdenlaisia mielipiteitä; ihan hyvä tai vähän raaka. No eipähän mennyt yli. Ehkä sitä olisi vielä noin viisi minuuttia pidempään voinut keitellä. Ohje on todella hyvästä Mondon Ruoka & Matka-lehdestä 1/2012. Ilmeisesti ko. lehti ei ilmesty kuin kerran, kaksi vuodessa, saisipa tulla useamminkin!








Ihania aineksia; parmesaania, valkosipulia, salottisipulia ja tuoretta korianteria.  Leikkuulauta taas näyttää vähän aikansa eläneeltä.

Sitruunarisotto
 
1,5 l kasvislientä. Ohjeessa oli myös kasvisliemen resepti, mutta me käytimme nyt valmiita liemikuutioita, 1,5 kpl ja 1,5 l vettä.
8 pientä salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 sitruunan kuori
kourallinen tuoretta korianteria
4 rkl öljyä
50 g voita
500 g arborioriisiä
1 lasillinen kuivaa valkoviiniä
1,5 dl tuoreen sitruunan mehua
2 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria

Pilko sipuli pieniksi paloiksi. Raasta sitruunankuori, purista sitruunanmehu ja hienonna korianteri. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi (kuumensimme vettä vedenkeittimellä ja kaadoimme astiaan, jonne liuotimme kasvisliemikuution). Pidä varmuuden vuoksi käden ulottuvilla kiehuvaa vettä, jos liemi loppuukin kesken.

Kuumenna voi ja öljy pannulla. Kuullota sipulit. Lisää sipuleiden joukkoon riisi ja sekoittele, kunnes riisit kiiltelevät kauniisti. Lisää viini ja sekoittele, kunnes viini on imeytynyt riisiin. 

Lisää lientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan ja sekoita koko ajan. Lisää lientä kauhallinen aina kun edellinen liemi on imeytynyt, mutta älä anna risoton kuivua missään vaiheessa. Lisää risottoon loppuvaiheessa liemen sijaan sitruunan mehu. 

Risotto on valmista noin 20 minuutin päästä siitä, kun olet aloittanut liemen lisäämisen. Maista riisiä, jotta sen kypsyys on al dente eli se on vielä purtavaa. Meidän olisi pitänyt ehkä vielä viitisen minuuttia antaa olla liedellä, ts. lisätä vielä yksi kauhallinen 20 minuutin jälkeen. Hankala silti sanoa, kun ei ole niin paljon kokemusta risoton hyvästä kypsyydestä.

Ota risotto pois hellalta ja sekoita siihen nokare voita, parmesaaniraaste, sitruunankuori ja korianteri. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti