maanantai 2. heinäkuuta 2012

Omatekoiset hampurilaiset


 Joskus käy näinkin. Eräänä aamuna teki mieli jotakin vähän parempaa aamupalaa ja mielessä oli täytetyt ohukaiset. Tilanne ruokakaapeissa vain oli todella huono; ei kananmunia eikä tarpeeksi maitoa. Sitten Kotiruoka-kirjasta selattiin sämpyläreseptejä, mutta kirjankaan kymmeneen eri sämpylävariaatioon ei sellaisenaan ollut aineksia. Niinpä piti soveltaa (reseptissä lisää kaikista vaikeuksista matkan varrella...). Yllätykseksi sämpylöistä tuli todella hyviä! Tai no eihän se sämpylän tekeminen kait mitenkään vaikeaa ole, mutta emme olleet koskaan aikaisemmin niitä itse tehneet. Lounaaksi hyödynsimme sämpylöitä uudestaan ja teimme omatekoisia hampurilaisia. Aijai, niistäkin tuli maanmainioita. Tässä sämpylä-, hampurilaispihvi- ja majoneesiohjeet.

 Tällaisia niistä tuli. Pohja oli mukavan rapsakka.

 Valmis burgeri lisukkeineen, jotka  meillä olivat salaattia, maustettua majoneesia, aurinkokuivattua tomaattia ja ruohosipuli-tuorejuustoviipaletta. Osassa purilaisia oli valkohomejuustoa, osassa pippurituorejuustoa.


Yllätyssämpylät

2.5 pellillistä

Taikinan "juuri"
1/2 l vettä
1/2 l maitoa
1 pussi kuivahiivaa
5 dl vehnäleseitä

Lisäksi tarvitaan
2 tl sokeria
noin 3 tl suolaa
noin 6 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
0.5-1 dl öljyä

Valmista juuritaikina. Liuota kuivahiiva 42 asteiseen veteen. Lisää leseet  ja maito. Anna kohota lämpimässä paikassa (esim. tiskialtaassa lämpimässä vedessä) 15 minuuttia. Ohjeen mukaan taikinan pitäisi kuplia, mutta meillä se ei kyllä alkanut kuplimaan. Laitoimme sen tässä vaiheessa ihan vähäksi aikaa mikroon lämpenemään.

Lisää sokeri ja suola. Lisää taikinaan jauhoja koko ajan vispilällä vatkaten ja lopuksi käsin. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Tässä vaiheessa meiltä loppuivat vehnäjauhot ja olimme aika epätoivoissamme, sillä taikina oli aivan juoksevaa. Laitoimme sen uudestaan kohoamaan kulhossaan tiskialtaaseen parin sentin vesihauteeseen. Annoimme sen olla vartin ja taikina oli kohonnut kaksinkertaiseksi. Se oli kuitenkin edelleen tosi löysää, eikä siitä voinut leipoa yhtään mitään. Nostelimme sitten pellille epämääräisiä kasoja taikinaa.

Paistoimme taikinakasat uunin toisiksi alemmalla tasolla 225 asteessa 15 minuuttia ja niistä tuli ihan ookoon näköisiä.


Jauhelihapihvi


400 g nautasikajauheliha
puolikas punainen paprika
puolikas sipuli
4 aurinkokuivattua tomaattia
4 cm vihreää chiliä
2 cm punaista chiliä
2 tl paprikajauhetta
0.5 tl cayannepippuria
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa

Mustapekkajuustoa; esim. mustapekka tai ruohosipuli.

Lämmitä jauheliha huoneenlämpöiseksi. Poisti chileistä siemenet.hienonna paprika, sipuli, chilit ja aurinkokuivattu tomaatti mahdollisimman pieneksi. Sekoita kaikki ainekset ja mausteet keskenään.


Muotoile pihvit. Paista öljyssä kuumalla pannulla pihvin paksuudesta riippuen läpikypsäksi noin  15-20 minuuttia.

Herkkumajoneesi


4 rkl valmista majoneesia
1 rkl tomaattipyreeta
4 cm vihreää chiliä
1 pieni valkosipulinkynsi
1 tl paprikajauhetta
0.5 tl suolaa
1 tl sitruunamehutiivistettä
1 tl sokeria

Poista chilistä siemenet, hienonna. Hienonna valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna maustua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti