maanantai 9. heinäkuuta 2012

Paistettu siika, kasvisnyytit ja pistou

Tässä itse kehitetty ohje paistetulle siialle ja kasvisnyyteille. Hyvää, kevyttä, helppoa ja terveellistä. Mökillä teemme ruokaa joko avotulella tai sellaisella savustuspönttö-tyyppisellä uunisysteemillä, jonka nimeä emme millään muista...Siinä on kuitenkin pitkä horni, tulipesä ja sen päällä sellainen kannellinen tila, jonne valmistettava tuote laitetaan. Laitoimme sillä siikaa tällä kertaa. Siksi otsikossa lukee paistettu siika grillatun siian sijaan. Ranskan lomareissulla tutustuimme pistou-tahnaan, joka muistuttaa pestoa, mutta siinä ei esimerkiksi ole pinjansiemeniä. Kokeilimme sitä nyt siian kanssa. Ai että se on hyvää! Siihen tulee kyllä todella runsaasti valkosipulia. Pistoun on hyvä antaa maustua jääkaapissa muutama tunti ennen käyttöä. Sopii vaikka minkä lisukkeeksi, kuten kalan, juuston (esim. mozzarella), kanan tai vaikka salaatin kanssa.



 Tästä kuvatusta annoksesta puuttui pistou, mutta se näyttää tältä:




Paistettu siika

1 kokonainen siika, noin 1kg. Meillä oli valmiiksi perattu ja suomustettu.
1 sitruuna viipaleina
nippu tuoretta korianteria
nippu tuoretta persiljaa
3 murskattua valkosipulinkynttä
mustapippuria
suolaa

Pese kala. Suolaa kala sisältä sekä "ulkoa". Viipaloi sitruuna, murskaa valkosipulinkynnet. Täytä kala sitruunaviipaleilla, niin paljon kuin niitä mahtuu. Lisää yrtit. Lisää runsaasti pippuria. Kääri siika folioon ja laita paistumaan noin puoleksi tunniksi, kalan koosta riippuen. Kala on kypsää, kun se irtoaa helposti ruodoista. Katsoin netistä muutamia ohjeita ja tavallisessa uunissa siikaa neuvotaan paistamaan 200 asteessa 15-20 minuuttia, koosta jälleen riippuen. Me paistoimme lähes 40 minuuttia ja hieman ylikypsäksi se meni.

Kasvisnyytit kahdelle

1 punainen paprika
1 keltainen paprika
puolikas kukkakaali
1 keltasipuli
2 valkosipulin kynttä
erilaisia yrttejä, kuten tuoretta basilikaa, korianteria ja persiljaa. Laitoimme kaikkia kourallisen.
rypsiöljyä
sitruunamehua
suolaa 
pippuria

Huuhtele kasvikset ja yrtit. Pilko kaikki ainekset isohkoiksi lohkoiksi, silppua yrtit. Tee foliosta kaksi nyyttiä, jaa kasvikset, yrtit, mausteet ja öljy kahteen nyyttiin. Lisää öljyä lopuksi melko runsaasti, laitoimme puoli desiä öljyä molempiin. Öljyä oli aika paljon, mutta yrttien kanssa se kypsensi ja maustoi kasvikset oikein maukkaiksi. Öljyä ei tarvitse olla niin paljon, jos ei siitä niin tykkää, toimii varmasti vähemmälläkin. Paistoimme "pihauunissa" 40 minuuttia. Tavallisessa uunissa nyytit olisivat valmiit suunnilleen 20 minuutissa, 225 asteessa.

Pistou

1 ruukku tuoretta basilikaa
karkeaa suolaa, jos käytät morttelia, hienoa suolaa jos käytät yleiskonetta
5-6 valkosipulinkynttä
100 g parmesanjuustoa
1 tl sitruunamehutiivistettä
1 tl mustapippuria

Kuori valkosipulinkynnet ja pilko ne. Raasta parmesanjuusto. Nypi basilikanlehdet varsistaan. Laita basilikanlehdet mortteliin ja lisää kaksi hyppysellistä karkeaa suolaa, joka auttaa jauhamisessa. Jauha morttelissa jonkin aikaa. Lisää pilkotut valkosipulinkynnet mortteliin ja jatka jauhamista. Lisää raastettu parmesan, mustapippuria ja sitruunamehu ja jauha tasaiseksi tahnaksi. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti