perjantai 28. joulukuuta 2012

Poropasteijat

Kuten aiemmin mainittu, meillä tosiaan on pakasteessa poronjauhelihaa ja sehän sopii mitä parhaiten pasteijoiden täytteeksi. Ja pasteijoista tuli tosi hyviä! Omatekoisen rahkavoitaikinan kauliminen oli kyllä melko tuskaista, se kun meinasi jauhotuksesta huolimatta tarttua työtasoon tiukasti kiinni ja käytännössä pasteijoiden teko tapahtui niin, että taikina oli koko ajan jääkaapissa ja sieltä sitten pieniä palleroita haettiin ja kaulittiin pasteijat yksi kerrallaan...Ei kovin tehokasta. Kaupan valmis voitaikina toimisi varmasti todella hyvin. Mutta itse tehty on itse tehtyä...Hyvää ohjetta sai vähän hakea, mutta sitten Pirkalta löytyi sopiva, siinä tosin lihana oli käristeliha. Huom. otimme jauhelihan pakkasesta sulamaan muutamaa tuntia ennen. Niin ja näistä ei tullut kyllä kovin kauniita näistä pasteijoista, mutta ei se mitään.




Poropasteijat (n. 16 kpl)

Rahkavoitaikina
4 1/2 dl      vehnäjauhoja
2 tl             leivinjauhetta
250 g         kylmää voita
1 tlk (250 g) maitorahkaa
  
   
Täyte





n 300gPoron jauhelihaa/muuta jauhelihaa. Emme tienneet, paljonko jauhelihaa itseasiassa oli, 300 g on veikkaus...
100 g Herkkusieniä/muita sieniä
2pientä sipulia tai 1 iso
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
1 - 2 rkl voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
1 kananmuna  
1/2 purkkiasmetanaa

 Voiteluun 1 kananmuna




Mittaa 4 dl jauhoja ja leivinjauhe kulhoon ja paloittele joukkoon kylmä voi. Säästä loput jauhot leivontaan. Murustele voi jauhoihin siten, ettei suuria möykkyjä jää. Lisää rahka ja sekoita taikina tasaiseksi. Ripottele jauhoja pöydälle ja leivo siitä lopun jauhon kanssa sileä, neliönmuotoinen kakku. Kääri kakku leivinpaperiin ja siirrä kylmään kovettumaan.Järkevää olisi varmaan pitää taikinaa pakkasessa ennen leivontaa.  





Kuutioi sipuli pieneksi. Pilko tuoreet herkkusienet ja valkosipulinkynsi ja kuullota pannulla voissa, yhdessä sipulinkuutioiden kanssa. Siirrä syrjään.



Paista jauheliha pannulla ja kun se on kypsää, lisää aiemmin valmistetut sipulit ja sienet sekaan pannulle. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vatkaa munan rakenne rikki ja sekoita smetanan kanssa. Lisää seos täytteeseen ja sekoita hyvin.

Ohjeessa lukee: kaaviloi kylmä rahkavoitaikina jauhotetulla pöydällä 40 cm x 40 cm:n levyksi ja 
leikkaa se viivaimen ja taikinapyörän avulla 16 neliöksi (neliön sivut ovat 10 cm). Juu siis ei 
onnistunut näin, mutta toivottavasti teillä onnistuu paremmin, kuin meillä!!

Jaa täyte neliöille ja kostuta kaksi vierekkäistä reunaa vedellä. Taita neliöt kolmioiksi kostutettuja 
reunoja vasten ja paina napakasti kiinni. Voi lisäksi painella reunat toisiinsa kiinni haarukalla, 
pintaan jää ihan kiva kuvio. Lado pasteijat pellille leivinpaperin päälle ja voitele pasteijat munalla.

Paista 250 asteessa uunin keskitasolla n. 8 minuuttia. Anna jäähtyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti