tiistai 25. joulukuuta 2012

Jouluinen puolukka-kinuskikakku

Rauhallista joulua kaikille !

Emme ole viettäneet vielä kertaakaan joulua keskenämme kotona, vaan menemme aina aatoksi vuorovuosin jomman kumman vanhempien luokse valmiiseen herkkupöytään, niin tänäkin vuonna. Kotiin ostamme kaikenlaisia naposteluherkkuja kauppahallista, muun muassa poroa monella tapaa, leikkeleitä, erilaisia katkarapusalaatteja, siikaa eri tavoin valmistettuna, lohta, juustoja, oliiveja ja niin edelleen. Lisäksi meillä on aina runsain mitoin eksoottisia hedelmiä pöydässä. Toinen meistä kuitenkin leipoo jouluksi aina jonkun kakun, viime vuonna se oli Mustaherukka-suklaamoussekaukku (jos kuva löytyy, voisi laittaa siitä reseptin tänne) ja tänä vuonna vuorossa oli puolukka-kinuskikakku. Saimme tätä sukulaisten syntymäpäivillä ja resepti oli Kinuskikissan-blogista. Ohje on kopioitu ko. sivuilta tarkkaan ja sinne on alla lisätty muutama sivuhuomautus. Syntymäpäivillä maistamamme oli kyllä puolet makeampi kuin tämä kakku, en tiedä oliko siellä sovellettu reseptiä vai mikäs siinä oli. Mutta hyvää oli joka tapauksessa. Kinuski kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä. Valmiin kakun kannattaa antaa hyytyä jääkaapissa pitkään, varmaankin vähintään puoli päivää. Joten kakun tekoon parhaassa tapauksessa voisi varata aikaa monta päivää; kinuskin teko yhtenä päivänä, kakun teko seuraavana ja syöminen kolmantena. Ohjeen mukaan päälle tulisi tehdä vielä kiille, mutta se jätettiin nyt pois.

Jouluinen puolukka-kinuskikakku






Pohja:
200 g piparkakkuja
75 g margariinia

Täyte:
4 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria
6 liivatelehteä
2 ½ dl Flora Vispiä (20 %)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl vettä
175 g sokeroimattomia puolukoita; eli siis pakastepuolukoita pussista
+ kourallinen jäisiä puolukoita pinnalle.

Peitä irtopohjavuoan pohja (24-26 cm) leivinpaperilla. Murskaa piparit. Sulata rasva kattilassa ja sekoita piparimurut joukkoon. Painele vuoan pohjalle. Piparit kannattaa painella suht kevyesti pohjalle, ettei kakun  leikkaaminen ole liian  työlästä.

Valmista ensin kinuskikastike.  (Kannattaa tehdä päivää ennen, koska jos kastike ei ole kylmää, se ei vaahtoudu, niin kuin pitäisi.) Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. (Tässä kohtaa voi mennä mönkään, jos kinuskia keittää liian kauan, pari minuuttia siis riittää). Anna kastikkeen jäähtyä täysin kylmäksi, jääkylmä vesihaude nopeuttaa). Siirrä jääkaappiin odottamaan.( Jos teet tämän kuitenkin samana päivänä, kannattaa ennen vaahdottamista siirtää se vielä vartiksi pakastimeen kylmenemään. Jäähdytin sitä pitkään vesihauteessa ja se oli mielestäni kylmää, muttei kuitenkaan lähtenyt vaahtoutumaan. Pakkasen jälkeen vaahtoutui hyvin.)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota Flora Vispi. Sekoita joukkoon tuorejuusto.
Vatkaa kylmää kinuskikastiketta, kunnes kastike on muuttunut vaahdoksi. (Koostumuksen tulisi ilmeisesti olla sellaista suht löysän kermavaahdon kaltaista.) Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteeseen.Voit sekoittaa kaiken käsivatkaimella.

Lusikoi täytettä vuokaan ja ripottele väliin useassa erässä puolukoita. (Tuntui tehdessä, että puolukoita tulee väleihin ihan hirveästi ja niitä ei sitten laitettu koko 175 g, mitä ohjeessa neuvottiin. Olisi kannattanut kuitenkin laittaa, hyvin ne sinne sekaan upooavat ja sopivat kakkuun erinomaisesti.) Levitä päällimmäiseksi loput täytteestä. Anna hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia tai seuraavaan päivään. (Hyydytimme seuraavaan aamuun ja kakku irtosi todella nätistä vuoasta ja oli hyvin kiinteää ja pysyi kasassa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti