lauantai 25. helmikuuta 2012

Floydin erikoinen

Viime viikonloppuna teimme variaation legendaarisen Keith Floydin reseptistä, jonka kaikki Suomessa esitettävät tv-ohjelmat olemme mielenkiinnolla katsoneet. Keith oli niin hyvä! Olemme tehneet tätä useita kertoja. Ruoka on melkoisen tuhti ja siinä on monta erilaista osaa ja valmistaminen on hiukan monimutkaista, mutta lopputuloksesta tulee taatusti hyvä ja vuodenaikaan sopiva. Keithin reseptissä lihan kanssa oli salottisipuli-pekoni-sienilisäkettä ja demi glace-kastiketta sekä muistaaksemme jotakin perunaa. Huomasimme, että kaupassa oli, harvinaista kyllä,  saatavilla butternut -kurpitsaa (jossakin oli suomennettu myskikurpitsaksi) ja siitä teimme lisäkkeen.  Teimme myös lisukkeeksi ensimmäistä kertaa ikinä valkosipulipyrettä. 


 Tuossa se butternut-kurpitsa.


 Valmis annos.

Työjärjestys: lihan marinoiminen, kaikkien lisukkeiden esivalmistaminen, lihan paistaminen, kurpitsa-muusi liedelle, liha uuniin, valkosipulipyreen valmistaminen, liha pois uunista lepäämään, muussi on valmis, salottisipuli-pekoni-sienilisäkkeen valmistaminen, kastikkeen valmistaminen.

Ulkofile
0,5 kg naudan ulkofilettä
Marinadi:
1 dl portviiniä + 2 rkl kastikkeeseen
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 tl mustapippuria
2 rkl hienonnettua timjamia
2 valkosipulinkynttä.
1 tl suolaa

1 rkl voita paistamiseen

Butternut-kurpitsa-muusi
1 kurpitsa
1 sipuli
Ripaus pippuria
Ripaus suolaa
2 rkl voita

Salottisipuli-pekoni-sienilisäke.
8 banaanisalottisipulia
1 pkt pekonia
1 pkt siitakesieniä

Valkosipulipyree
1 kokonainen valkosipuli
1/2 rkl voita
Ripaus suolaa

Kastike
2 rkl portviiniä
2,5 dl demi-glace-kastikepohjaa
1 dl timjamia


Nosta liha jääkaapista huoneenlämpöön. Hienonna valkosipulinkynnet ja tuore timjami varsineen. Lisää kulhoon portviini, balsamiviinietikka, valkosipuli ja timjami, sekoita. Hiero maridani ulkofileen pintaan ja anna marinoitua huoneenlämmössä noin 1 tunti tai kunnes lihan on huoneenlämpöistä.Lämmitä uuni 175 asteeseen.Kuumenna pannu kuumaksi. Lisää ruokalusikallinen voita. Kun voi "hiljenee" lisää ulkofile ja paista kaksi minuuttia molemmilta puolilta, jotta liha saa kauniin ruskean pinnan. Laita liha uuniin paistinpannussaan ja sisälämpö-mittari lihan paksuimpaan kohtaan. Paisti on valmis sisälämpötilan ollessa 60 astetta. Jos sinulla ei ole sisälämpömittaria, paisti on valmis koosta riippuen noin kymmenessä minuutissa. Nosta 60 asteinen liha lepäämään uunista erilliseen astiaan noin kymmeneksi minuutiksi, jonka jälkeen viipaloi liha ja peitä foliolla tarvittaessa. Ota marinadi / paistoliemi talteen pannulta kastikkeen valmistamista varten, joka tehdään viimeiseksi.

Valmista butternut-muusi. Kuori ja halkaise kurpitsa, poista siemenet lusikalla ja kuutioi kurpista noin 2 cm palasiksi. Kuori ja sipuli ja pilko se muutamaan osaan. Höyrytä kurpitsa ja sipulit höyrytyskattilassa pehmeiksi. Jos käytössä ei ole höyrytyskattilaa, laita ainekset tavalliseen kattilaan ja kaada vettä siten, että se yltää puoleen väliin aineksia. Laita kansi päälle ja hella suurimmalle teholle välillä sekoittaen, kunnes kurpitsa ja sipuli ovat pehmenneet. Poista ylimääräinen vesi. Soseuta kupritsa ja sipuli, lisää voi, suola ja pippuri.

Valmista valkosipuliyree. Kuori valkosipulinkynnet ja poista kannat. Laita kynnet kylmään veteen pieneen kattilaan. Kiehauta vesi. Kaada vesi pois, lisää uusi vesi ja kiehauta uudestaan. Toista vielä viisi kertaa, yhteensä seitsemän kertaa. Tällä tavoin valkosipulin kitkeryys katoaa ja pyreestä tulee hyvin lempeän makuista. Soseuta kynnet, lisää voi ja suola.

Valmista salottisipuli-pekoni-sienilisäke. Kuori banaanisalottisipulit, pilko pekoni pieneksi palaksi, pese sienet. Kuumenna pannu,lisää pekoni ja sipuli, paista noin 3 minuuttia, lisää sienet ja paista vielä muutama minuutti.

Valmista kastike paistinpannussa, jossa liha paistettiin. Lisää 2 rkl portviiniä ja raaputa lastalla irti kaikki pannusta. Lisää demi glace. Lisää lämpöä ja keitä lientä kokoon noin viisi minuuttia. Lisää noin 1 dl timjamia
varsineen. Lisää joukkoon lopuksi lihan marinadi/paistoliemi ja keitä lientä kokoon vielä toiset viisi minuuttia. Siivilöi liemi.

2 kommenttia:

  1. Tämäpä vasta herkullisen näköinen annos!!! Tuo valkosipulipyree kuulostaa mielenkiintoiselta! Tein muuten männäviikolla tuota blinipostauksen savulohimoussea ja tuli hyvää. Oon tehnyt sitä muuten samoin, mutta ilman creme fraichea (tietysti suuremmalla määrällä philadelphiaa). Ja täytyy sanoa, että oli herkullisempaa kerman kanssa!

    VastaaPoista
  2. Joo se valkosipulipyree on hyvä lisäke, mutta tosi tujua se on, ei pystynyt kovin paljon kerralla syömään. Mutta se varmaan sopii vaikka minkä kanssa.

    VastaaPoista