keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Syntymäpäiväblinit

Nämä blinit on tehty syntymäpäiväbrunssille, jota vietettiin joulukuussa. Siksi niin jouluinen kattaus. Blinit onnistuivat hyvin, vaikka ensimmäistä kertaa niitä olinkin tekemässä. Nyt piti taas kovasti muistella, millä ohjeella ne tein. Uusia ruokia kokeilessa homma menee meillä usein niin, että katsomme kahta kolmea reseptiä ja käytämme niistä toteuttamiskelpoisimmalta vaikuttavan, ainakin jos meillä on jokin käsitys tulevan ruoan mausta ja ulkonäöstä. Nyt blinienkin kohdalla kävi niin, että löysin vaikka kuinka monta toisistaan aika lailla poikkeavaa reseptiä. Yksi oli riisuttu versio, siinä ei edes ollut tattarijauhoa,  yhdessä käytettiin maitoa, yhdessä kermaviiliä. Yhden ohjeen mukaan taikinaan laitettiin olutta, toisen ohjeen mukaan kivennäisvettä. Taikinan turvotusaika vaihteli 20 minuutista 12 tuntiin.  Kaikista varmasti olisi tullut toinen toistaan parempia blinejä, mutta ohjeista valikoitui simppelimmältä vaikuttava, jälleen kerran. Siinä taikinan annettiin turvota vain puoli tuntia, eikä käytetty mitään hapokkaita juomia tai muita, mutta ihan kuohkeita ja hyviä tuli silti! Ohje on Strömsö-ohjelman sivuilta...
Blinit:

10 g hiivaa
2 ½ dl kädenlämpöistä maitoa
1 ½ dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
¾ dl kermaviiliä
1 munankeltuainen
1 maustemitta suolaa
1 munanvalkuainen
hieman voita

Murenna hiiva maitoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola. Vatkaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta vähintään puoli tuntia. Vatkaa sillä aikaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita se varovasti taikinaan. Paista blinit pienessä määrässä voita lettupannulla.

Tuon ohjeen mukaan tehdään yksi iso blini blinipannussa, mutta minä tein monta pientä ja käytin siten vähän enemmän voita paistamiseen.Aikaa meni aika kauan, kun pannulle ei kuitenkaan kovin montaa mahtunut kerralla. Ja tasokin vähän vaihteli, loppua kohden tietysti paranivat. Mutta silti, aika kauan sai synttärisankari odotella makuuhuonessa brunssia...

Päälle tietysti perinteisesti punasipulia, smetanaa, mätiä ja tilliä.  Jaaaaa näyttäisi siltä, että tuon toisen blinin päällä on savulohimoussea ja savulohiviipalekin. Niinpäs se taisi ollakin. Sen ohje on omasta päästä ja menee kutakuinkin näin.

Viisi viipaletta kylmäsavulohta
Tuppo tilliä
Puolen sitruunan mehu
Ripaus Suolaa
Ripaus Pippuria
Puolikas punasipuli
0,5 dl maustamatonta tuorejuustoa
1 dl creme fraichea, vähän kerrallaan lisättynä.

Pilko kylmäsavulohi pieneksi. Sekoita kaikki aineet sekaisin ja säätele happamuutta sitruunamehun avulla. Creme fraiche kannattaa lisätä asteittain lopuksi välillä maistellen, ettei mene liian raskaaksi maultaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti