maanantai 13. toukokuuta 2013

Crème brûlée

Nam, Crème brûlée on sellainen jälkiruoka, johon ei vaan kyllästy. Meillä on joulusta saakka ollut kaasupoltin, jolla bruleen rapea pinta saadaan aikaiseksi. Samassa paketissa tuli pikku vuoat, johon brulee on hyvä tehdä. Oli hyvä joululahja! Joulun jälkeen onkin aika usein tehtyä tätä jälkiruoaksi. Crème brûléen tekeminen on yllättävän helppoa ja tuntuu, että se on hankala saada epäonnistumaan, meillä on ainakin joka kerta onnistunut. Ohje on Valion ja sitä on tarkkaan noudatettu, eli tähän vain copy pastettu ko. resepti.

Crème brûlée







Tuommoinen poltin meillä on:

Kuva osoitteesta:http://www.decanter.fi/Creme-Brulee-setti

Crème brûlée

6 annosta

 puolikas vaniljatanko
1 prk, (3.3 dl) kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
4 keltuaista
1/2 dl sokeria

   Pinnalle hienoa ruokokidesokeria

 
Halkaise vaniljatangon puolikas. Kaavi sen sisus (siemenet) leikkuuveitsen ei-terävällä puolella.  Laita ne ja tanko kattilaan yhdessä kerman ja maidon kanssa. Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen.
 Yhdistä kulhossa keltuaiset ja sokeri, vatkaa niitä hetken ajan kevyesti. Kaada kuuma kermamaito munamassan joukkoon ohuena nauhana. Sekoita koko ajan hyvin, mutta älä vatkaa liikaa ettei pinnalle muodostu vaahtoa.
 
Kaada seos siivilän läpi annosvuokiin.
 
Nosta annosvuoat syvälle uunipannulle. Siirrä uuniin. Kaada uunipannulle kuumaa vettä niin, että se ulottuu annosvuokien puoliväliin.
 
Kypsennä uunin alaosassa 190 asteessa 20 - 25 min. Ota uunista, kun massa alkaa olla hyytynyttä, mutta ei vielä kovaa. Ohjeen mukaan annetaan jäähtyä jääkaapissa 2 - 3 tunta, mutta hyvin maistuu lyhyemmälläkin jäähdyttämisellä. 
 

Ripottele juuri ennen tarjoilua pinnalle ruokokidesokeria. Paahda jälkiruokiin karamellimainen, rapea pinta kaasupolttimella. Valio antaa vinkin, jos kaasupoltinta ei ole: 
"Mikäli ei ole käytettävissä kaasupoltinta, voit tehdä rapean sokeripinnan jälkiruokiin näin: Sulata 1 dl tavallista hienoa sokeria paksupohjaisessa teräskattilassa keskilämmöllä. Anna sokerin sulaa ja saada aavistus kullanruskeaa väriä. Kaada sula sokeri leivinpaperille, levitä se heti teräslastalla ohueksi levyksi. Anna jäähtyä täysin ja kovettua. Murskaa kovettunut sokerilevy leivinpaperin välissä pieniksi muruiksi nuijaa käyttäen. Ripottele jälkiruokien pinnalle ennen tarjoilua".









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti