sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Pelmenit, hapankaalikeitto ja stroganov


Pelmenit, hapankaalikeitto ja stroganov muodostivat venäläisen illallisemme menun. Olipahan hyvää, mutta myös tuhtia! Venäläinen ruoka on aina kuulunut suosikkeihimme, mutta nyt ensimmäistä kertaa teimme ko. ruokia kotona. Idea syntyi sanomalehtijutusta, josta poimimme myös ohjeet. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan erityisesti pelmenejä, ne onnistuivat yli odotusten. Ohjeesta tulee noin 1,5 pellillistä pelmenejä. Hapankaalikeittoa keitetään pari tuntia. Stroganovin ohjeessa oli mielestämme liikaa smetanaa ja kehotammekin puolittamaan sen määrän.

Pelmenit

Pelmenit in the making













 Pelmenit valmiina
 

Taikina

1 dl vettä
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa

Täyte

1 rkl öljyä
400 g jauhelihaa (meillä oli nauta-karitsajauhelihaa)
1 sipuli
1 rasia siitakesieniä
1,5 dl tuoretta lehtipersiljaa silputtuna
1 tl meiramia
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl suolaa

voita paistamiseen

Keitinliemi

2 l lihalientä tai 2 l vettä ja kaksi lihaliemikuutiota
10 mustapippuria tai maustepippuria
1 laakerinlehti

 Smetanaa lisukkeeksi

Sekoita taikinan ainekset hyvin tasaiseksi kiinteäksi taikinaksi. Valmista täyte paistamalla pienitty sipuli ja sienet voissa. Siirrä syrjään. Paista jauheliha, mausta ja lisää kaikki ainekset joukkoon. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla ja ota taikinasta pyöreällä muotilla pieniä kakkuja (5-6 cm). Älä kaulitse liian ohueksi, ts. läpinäkyväksi, muuten niistä tulee liian hauraita keittämistä varten. Voitele niiden reunat vedellä ja laita jokaisen keskelle 1 tl täytettä; taita puolikuuksi sulkien reunat tiiviisti kiinni. Laita viileään.

Kiehauta lihaliemi mausteineen ja laita pelmenit kypsymään kiehuvaan liemeen 15 minuutiksi. Nosta pois reikäkauhalla. Tarjoile kuumana smetana kanssa alkupalana tai liahliemen kanssa.

Hapankaalikeitto






























250 g savukinkkua
4-5 siivua pekonia
1 iso sipuli
2 porkkanaa
4 perunaa
400 g hapankaalia
1 purkki tomaattiypyreetä
1 laakerinlehti
1 rkl kuminansiemeniä
vettä
suolaa 
muutama kokonainen musta- tai maustepippuri

 Smetanaa lisukkeeksi

Paista pekonisilppu ja kuutioitu kinkku rapeaksi kattilassa. Lisää sipulisilppu ja pilkotut porkkanat. Lisää tarvittaessa öljyä. Laita sekaan hapankaali ja kuutioidut perunat. Kuullota seosta hetken aikaa ja lisää vettä sen verran, että kaikki ainekset peittyvät. Mittaa mausteet ja tomaattipyre. Keitä keittoa miedolla lämmöllä pari tuntia. Tarjoa smetanan kanssa.

Stroganov 

500 g naudan paistia kuutioituna
1 sipuli 
3 rkl rasvaa
2 dl vettä
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl sinappia
1 1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
2 dl smetanaa (mutta ei kannata laittaa niin paljon, puolet, tai alle puolet varmasti riittää)
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1dl herkkukurkkua kuutioituna

Ruskista kuutioidut lihat kahdessa erässä paistinpannulla voissa tai margariinissa. Kaada lihakuutiot pataan tai kattilaan ja huuhdo paistinpannu lopuksi vedellä (2 dl) ja kaada vesi kattilaan lihapalojen joukkoon. Pehmennä paistinpannussa sipulikuutiot rasvassa ja lisää lisää lihojen joukkoon. Anna lihan kypsyä noin puoli tuntia tai kunnes palat ovat pehmeitä ja mureita. Mausta ja lisää joukkoon smetana. Suurusta seos veteen (1 dl) sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Kuutioi herkkukurkut ja lisää ne valmiiseen kastikkeeseen. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera. 

Jälkiruoaksi oli bebe-leivoksia suoraan kaupasta, ne ovat parhaita!!!


Juomana meillä oli aika harvinaista viiniä; punaviiniä Armeniasta. Viini oli kerrassaan erikoista; se maistui lähinnä laimennetulta portviiniltä tai vahvalta marjamehulta. Etikettikin oli aikamoisen näköinen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti