sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Stromsön Gubbröra Deluxe

Joku hetki sitten telkkarista tuli mainio Stromsön erikoisjakso, jossa esiteltiin kasa aikaisempia ruokainserttejä ihanine resepteineen. Siellä oli tämän gubbröran resepti jota heti piti testata. Maistui hyvälle helmikuussa, mutta maistuu varmaan tuplasti paremmalle kesäkuussa uusien perunoiden aikaan! Ja heinäkuussa oman maan yrttien aikaan! Ja elokuussa rapukestien aikaan! Googlasin muutenin vähän gubbröraa ja siihen tyypillisesti tulee majoneesipohjainen kastike. Tähän deluxe-versioon tulee ruskistettua voita ja hyvää oli. Voisi silti joskus tehdä vieläkin perinteisempää gubbröraa. Ihme homma ettei olla koskaan aiemmin ko. ruotsalaista klassikkoa itse tehtykään! Kirjallinen resepti oli vain ruotsiksi ja sitä taas huomasi, ettei ihan joka ruotsin sana ole hallussa. Eiköhän se nyt melko oikein mennyt kuitenkin. 

Stromsön gubbröra deluxe


Kahdelle

Keitettyjä perunoita, 3-4 per henkilö
ruisleipää 3 viipaletta
1 puntti tilliä
1 puntti ruohosipulia
puolikas keltasipuli
puolikas punasipuli
50 g voita
6-8 viiriäisenmuna tai 4 kananmunaa 
anvosifileitä tai silliä, määrä maun mukaan meillä tässä molempia. Kolmen sipulin silli maistui hyvältä

Kuori ja keitä perunat tai toisinpäin. Perunojen kiehuessa pilko sipulit pieneksi, hienonna ruohosipuli ja tilli. Laita uuni 200 asteeseen ja lisää uunin lämmettyä leipäpalat sinne paahtumaan noin vartiksi, katso etteivät ne pala.

Tee ruskistettu voi. Lisää voi pieneen kattilaan miedolle lämmölle, maks. kolmoselle. Hämmennä sitä koko ajan vispilällä, sitä saa keitellä vajaa 10 minuuttia. Nosta loppua kohden lämpöä niin, esimerkiksi neloselle, että väri alkaa viimein ruskistua. Voi on valmis, kun väri on kullan ruskea. Jätä hieman ruskistettua voita kattilan pohjalle ja sekoita joukkoon keltasipulit. Kuullota, kunnes ovat hieman pehmenneet. Keitä viiriäisenmunat, niitä keitetään vain 3 minuuttia, kananmunia voisi keittää 8 minuuttia.

Kuori ja pilko hiukan jäähtyneet perunat ja lisää kulhoon. Lisää joukkoon punasipulihake, tilli, ruohosipuli, pippuri ja suola. Nosta seos tarjoiluastialle. Kaada ruskistettu voi perunoille, lisää keltasipulit ja kalat ja lopuksi viiriäisenmunat ja nauti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti