torstai 2. heinäkuuta 2015

Isotäti-Anjan lipstikkakeitto

Lipstikkakeitto on Mrs. Antiakatemian lapsuudesta tuttu keitto, joka aina merkitsi kesää, kyseessä on ko. suvun kesäkeitto! Mr. Antiakatemia taas ei ollut aiemmin koskaan kuullutkaan koko lipstikasta. Onkohan se joku pohjoispohjalainen juttu? Googletimme keitto-ohetta mielenkiinnon vuoksi myös, ja näytti siltä että lipstikkakeittoon laitetaan tyypillisesti perunaa! Eiii. Sitten löytyi isotädin keittoa muistuttava resepti ja sen otsikko oli Pihtiputaan lipstikkakeitto. Eli sieltäkö se sitten meille on kulkeutunut.

Lipstikassa (toiselta nimeltään liperi, on maustekasvi) on melko erikoinen ja aivan omalaatuinen makunsa. Hyvää on! Ohje on tosiaan suvussa kauan aikaa kulkenut, ja keittoonhan tulee sitten tietysti voita ja kermaa. Tätä on helppo tuunata kevyemmäksi vaihtamalla voin öljyksi ja kerman kevyemmiksi vaihtoehdoiksi, maitokin voisi toimia. Kanaliemen voi vaihtaa kasvisliemeen. Mutta kokeilkaas kerran tällä perinnereseptilläkin!
 
Lipstikkakeitto


 Kattilallinen

1 l vettä
1 kanaliemikuutio/kasvisliemikuutio
3 keltasipulia
1 valkosipuli
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
3-4 dl (tuoretta) lipstikkaa
voita
1-2 tl suolaa

 Kuori ja kuutio pieneksi sipulit ja valkosipuli. Silppua lipstikka haluamasi kokoiseksi (nyt jäi ehkä vähän liian isoksi, saisi olla pienempää silppua).  Lisää kuuman kattilan pohjalle voita ja kuullota sipuleita siellä hetken, kunnes alkavat olla läpikuultavia. Lisää joukkoon vehnäjauho ja sekoita hyvin. Keitä 1 l vettä vedenkeittimellä. Murustele liemikuutio sipulin joukkoon ja lisää kiehuva vesi.
Jos keitto ei kiehu vielä, odota, että se kiehahtaa. Lisää sitten puolet kermasta eli 1 dl. Lisää lipstikat joukkoon. Kiehuttele miedolla lämmöllä keittoa 20 minuuttia ja lisää sen jälkeen loput kermat. Lisää suola.  Keitä edelleen miedolla lämmöllä 5 minuuttia, tarkista maku, lisää suolaa tarvittaessa. Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti