sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Tom kha kai -thaikeitto

Ruokavaliona on nyt tosiaan olleet nämä keitot, joten keittoreseptejä tännekin tippuu, vaikka nyt onkin enemmänkin uusien perunoiden ja suomalaisten makujen sesonkiaika. Noh, pian päästään takaisin ruotuun. Tämän keiton kautta innostuimme thairuoasta; siitä se sitten lähti. Tämä vain nyt on ihan taivaallisen hyvää. Ohje on Chez Jounilta ja olemme noudattaneet sitä aika lailla pilkulleen. Kopioin sen tännekin siis sellaisenaan. Sudenkuoppia tässä respetissä ei ole. No aineksista olemme välillä joustaneet; galan-juurta pitää varta vasten hakea kauppahallista ja olemme jättäneet sen usein pois.

Mutta kyllä ne thaimaut sopivat ihan hyvin valoisaan kesäyöhön. Onpas muuten ihan erinäköinen tuo Jounin keitto verrattuna meidän keittoon...Hmm. Mitenkä sillä on noin valkoista tuo, olisikohan hän antanut kookosmaidon olla mukana keitossa lyhyemmän aikaa?

 Tom kha kai-thaikeitto (edit. huom: Jounin reseptissä muinoin otsikkona oli Tom yum kung -thaikeitto, mutta muokkasimme sen oikeaksi viimein)



Annoksesta valmistuu lämmittävä ja ruokaisa keitto isolle porukalle.

50 g galangalia
100 g tuoretta inkivääriä
1 nippu sitruunaruohoa
1 ½ l vettä
2 isoa punaista chiliä
500 g luumutomaatteja
2 nippua uutta sipulia varsineen
600 g broilerinfileetä
1 l kookosmaitoa
1 dl kalakastiketta
2 dl osterikastiketta
½ dl raakaruokosokeria
muutama kaffir-limen lehti tai/ja thai-basilikaa
4 limetin mehu
2 ruukkua tuoretta korianteria
 
Kuori ja leikkaa galangal-juuri sekä tuore inkivääri lohkoiksi. Riko sitruunaruohon varret rikki veitsen lappeella.
Lämmitä vesi isossa kattilassa kiehuvaksi. Lisää galangal, inkivääri ja sitruunaruoho.
Lisää punaiset chilit kokonaisena liemen sekaan. Keittele pari minuuttia.
Maistele välillä liemen vahvuutta. Jos liemi on liian vahvaa, poista chilit.
Pilko tomaatit neljään osaan ja siivuta sipulit (myös vihreät osat) ja lisää kevätsipulin valkoiset osat kattilaan.
Leikkaa broilerifileet ohuiksi (2–3 mm:n) suikaleiksi.
Kun kattilan seos kiehuu, lisää sekaan broilerisuikaleet. Anna kiehahtaa. Mausta keitto kalakastikkeella ja osterikastikkeella. Lisää sokeri, kaffir-limen lehdet ja vihreät sipulinosat ja limetin mehu maistellen. Ota keitto pois levyltä ja lisää kookosmaito, sekoita hyvin. Kookosmaito ei saisi kiehua, koska silloin keitto juoksettuu helposti ja on epämiellyttävän näköinen, makuun sillä kyllä ei ole vaikutusta. Lisää lopuksi silputtu thaibasilika ja korianteri.

editoitu 6.12.2012, hieman tarkennettu ohjetta; kookosmaito nimittäin juoksettuu liian kuumana helposti ja nyt vaihdoimme sen lisäämisen paikan aivan loppuun.

7 kommenttia:

  1. Aijaijai... Tämä se olikin herkkua.

    VastaaPoista
  2. Tuo keitto on Tom Kha Kung. Tom Yam Kung on ilman kookosmaitoa, muuten jotakuinkin samat ainesosat.
    Terveisin, Ilkka

    VastaaPoista
  3. Okei, kiitos tarkennuksesta! Jotkut olivat sinne alkuperäisen reseptinkin kommenttiosioon muistaakseni tästä maininneet. Pitääpää laittaa huomautus.

    VastaaPoista
  4. Itseasiassa tuo keitto on Tom Kha Kai, koska kun on katkarapukeitto ja tosiaan Kha kookosmaidolla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...Siis kunG on katkarapukeitto :).

      Poista
    2. Heis

      Kääks, tämä väärä nimi on jäänyt tänne vuodeksi taas. Mutta siis joo, Tom kha kai, vaihdetaans otsikko.

      Poista